Yvonne Svanström: Systematiska uppföljningar får inte ta över

Ledningen har ordet: Som universitet ska vårt uppdrag att utbilda och forska prioriteras före allt annat.

Yvonne Svanström, vicerektor. Foto: Sören Andersson


Varje termin har rektor möten med prefekterna från alla fakulteter. Det är en möjlighet att mötas över fakulteterna och diskutera angelägna frågor. Temat för rektors prefektmöten under hösten har varit ”ökad kontroll och ökad byråkratisering”. De traditionsenliga gruppdiskussionerna inleddes med en presentation av vicerektorerna baserad på två rapporter: Ökad kontroll och ökad byråkratisering samt Interna effekter på lärosätena.

Rapporterna har skrivits av Shirin Ahlbäck Öberg och Johan Boberg, båda verksamma vid Uppsala universitet, på uppdrag av Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF). Den första visar hur det kollegiala styrsättet har urholkats vid flera lärosäten under det senaste decenniet, samt att kraven på ”systematisk hantering” enligt vissa lagar och förordningar har ökat vilket innebär just återrapporteringar, uppföljningar, åtgärdsplaner med mera. Den andra rapporten behandlar hur universitet och högskolor hanterar dessa ökade krav internt, och hur och var vi lägger ribban för vårt arbete.

I en gemensam krönika i juni pekade vicerektorerna på faran av politisk detaljstyrning av utbildning, som exempelvis i utpekandet av vissa ämnen som viktigare än andra. Detta sammantaget med en ökad administrativ börda kan ses som hot mot den kollegiala styrningen.

Frågan är vad vi själva kan göra för att minska denna belastning? Det kan finnas en lockelse och trygghet i att skapa interna regler och riktlinjer på alla nivåer – från institutions-, fakultets- och områdesnivå till central nivå – och vissa av dem behövs förstås. Samtidigt kan många regler och behov av uppföljning leda till vad rapportförfattarna benämner ”akut målträngsel”, där alla områden blir viktigast. Som universitet ska vårt uppdrag att utbilda och forska prioriteras före allt annat. Kärnverksamhet och stödverksamhet behöver därför fortsätta att arbeta tillsammans mot målet att inte bli utarbetade av ”överarbete” när det gäller systematiska uppföljningar.

 

Texten är skriven av Yvonne Svanström, vicerektor och professor vid Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer, under vinjetten ”Ledningen har ordet”, där universitetets ledning turas om att skriva om aktuella frågor. ”Ledningen har ordet” ingår i ett nyhetsbrev som skickas till alla medarbetare vid universitetet.

Senast uppdaterad: 2024-11-19

Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen