Animaliska produkter och biprodukter

Jordbruksverket (SJV) ställer krav på tillstånd för användning, import och transport av animaliska biprodukter för forsknings- och diagnostiska ändamål. Ursprunget till reglerna är bland annat att säkra spårbarheten.

Stockholms universitet har av SJV erhållit ett generellt tillstånd att importera och att använda animaliska produkter och biprodukter för forskningsändamål. Universitetet måste föra ett kontinuerligt register över importer vilket på begäran ska kunna visas upp. En komplett sammanställning över vilka produkter som importerats ska delges SJV halvårsvis.

Definition

Alla produkter från djurriket som inte är avsedda som livsmedel definieras som animaliska biprodukter och regleras genom Europaparlamentet och rådets förordning EG 1069/2009. Det vill säga även proteiner (exklusive antikroppar, cellkulturer eller andra proteiner som är affinitetsrenade och ligger i saltvattenlösning) och serum av animaliskt ursprung.

CE-certifierade produkter räknas som färdiga produkter och undantas från bestämmelserna, likaså är hela eller delar av kroppar från inhemska vilda djur (inkl. vildfångad fisk som inte bär på någon smittförande sjukdom).

Införsel/import från EU, Norge, Island och Schweiz

Det behövs inget import/införseltillstånd men ett handelsdokument (utfärdat av avsändaren) ska medfölja materialet. Prover för forskning och diagnostik ska vid transport märkas ”För forskningsändamål och diagnostiska ändamål”. Vid export kan sändningen behöva märkas på annat språk beroende på mottagarland.

Införsel/import från övriga länder

/import Import/införseltillstånd och handelsdokument (utfärdat av avsändaren) ska medfölja materialet. En kopia av handelsdokumentet ska skickas till Mats Hansson på Sektionen för säkerhet (08-16 2251, mats.hansson@su.se). Originalet ska sparas hos mottagaren minst två år.

Handelsdokument

Avsändaren ska se till att sändningen av prover för forskning och diagnostik åtföljs av ett handelsdokument i enlighet med Europaparlamentet och rådets förordning EU 142/2011, där följande ska anges.

  • en beskrivning av materialet och den djurart det kommer ifrån
  • materialets kategori
  • mängden material
  • materialets ursprungs- och avsändningsort
  • avsändarens namn och adress
  • mottagarens och/eller användarens namn och adress

Handelsdokument finns att hämta på Jordbruksverkets hemsida.

Klassificering/sortering

Animaliska produkter/biprodukter indelas i tre olika kategorier baserat på riskbedömning, där kategori 1 anses utgöra störst risk och kategori 3 minst risk för människors och djurs hälsa. Några exempel är angivna nedan:

Kategori 1:

Hela eller delar av djur som misstänks infekterade med TSE (Transmissible spongiform encefalopati). Djur som intagit förbjudna eller miljöfarliga ämnen. Försöksdjur som använts i försök, vilda djur som misstänks infekterade med överförbara sjukdomar. Specificerat riskmaterial (def enl artikel 3.1 g och bilaga V EG 999/2001).

Kategori 2:

Spillning och mag- och tarminnehåll från produktionsdjur. Djur som inte tillhör kategori 1 och som inte har slaktats för att användas som livsmedel (t ex avlidit genom olycka). Försöksdjur som inte använts för försök, undantaget inhemskt vilt som inte anses smittförande.

Kategori 3:

Delar av slaktade djur som är tjänliga som livsmedel, men som av kommersiella skäl inte är avsedda som sådant. Delar av slaktade djur som förklarats otjänliga som livsmedel men som inte visar några tecken på överförbara sjukdomar. Animaliska biprodukter erhållna vid framställning av produkter avsedda som livsmedel.

Hantering/förvaring

Användare som hanterar och förvarar prover för forskning och diagnostik ska vidta nödvändiga åtgärder för att undvika att sjukdomar som kan överförs till människor eller djur sprids, främst genom tillämpning av god mikrobiologisk praxis (enl AFS 2005:1).

Ej CE-märkta animaliska produkter/biprodukter för forskning och diagnostik ska, om de inte sparas i referenssyfte eller återsänds till ursprungslandet, bortskaffas enligt nedan:

  • Animaliska produkter/biprodukter från EU, Norge, Island och Schweiz kan efter autoklavering behandlas som hushållsavfall eller hällas ut i vask. Alternativt kan de bortskaffas genom förbränning.
  • Animaliska produkter/biprodukter från övriga länder kan om det rör sig om volymer som inte överstiger 2 000 ml, och som härrör från land från vilka EU tillåter import av färskt kött (förteckning i EU 206/2010, del I, bil II), efter autoklavering behandlas som hushållsavfall eller hällas ut i vask. Alternativt kan de bortskaffas genom förbränning.
  • Övriga produkter inklusive djurkroppar bortskaffas genom förbränning. Kategori 1-produkter som innehåller eller misstänks innehålla smittsamma organismer ska om möjligt behandlas så att de patogena organismerna inaktiveras innan de avlämnas till godkänd avfallsentreprenör.

Animaliska produkter/biprodukter som ska gå till förbränning förpackas i därför avsedda gula plastbehållare (SU-butikens art-nr 6342-030 eller 6342-050) och lämnas snarast över till avfallsentreprenören. 1-5 dygn får avfallet mellanlagras i kyl (max + 8 C), mer än 5 dygn kräver frysförvaring. Förvaring sker på respektive institution.

Djuravdelningen har egen hanteringsrutin för avfall, t ex burmaterial, döda djur samt organ, se vidare särskilt dokument som erhålls via Djuravdelningen.

Märkning/etikettering

Stockholms universitets avfallsetikett ifylld med:

  • Speciell förvaring: kyl eller frys?: (x)
  • Avfallsslag, specifikation: ”Animaliska produkter/biprodukter” samt specifikation
  • Avlämnande institution/avdelning, institutionsnummer och referens
  • Avlämnarens namn, telefon-nr och datum.

Animaliska produkter som inaktiverats och klassats som hushållsavfall ska INTE märkas.

Avlämning/transport

Avlämning kan ske onsdagar eller fredagar kl 10:30-11:00 i rum M212 på KÖL, Svante Arrhenius väg 16F. Om kyl/frysförvaring krävs ska avlämning ske samma dag som avfallsentreprenören har avhämtning (kontakta entreprenören för datum).

De transporterar sedan avfallet för destruktion.

Slutligt omhändertagande

Förbränning via avfallsentreprenörs försorg.

Specifik lagstiftning

EG 1069/2009

  • Europaparlamentets och rådets förordning om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av förordningen EG 177/2002 om animaliska produkter.

EU 142/2011

  • Kommissionens förordning om genomförande av Europaparlamentet och rådets förordning EG 1069/2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och rådets direktiv 97/98 vad gäller vissa prover och produkter som enligt direktivet är undantagna från veterinärkontroller vid gränsen.

SFS 2006:805

  • Lag om foder och animaliska biprodukter

SFS 2006:814

  • Förordning om foder och animaliska biprodukter

SJVFS 2006:84

  • Befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom livsmedel, som kan sprida smittsamma sjukdomar till djur.

SJVFS 2007:21

  • Offentlig kontroll av foder och animaliska biprodukter

Ytterligare information finns tillgänglig på: Jordbruksverkets webbplats

Senast uppdaterad: 2024-03-12

Sidansvarig: Fastighetsavdelningen, Arbetarskyddsgruppen