Skriv tydliga länkar

Att skriva tydliga länkar är viktigt. Här har vi samlat råd och tips kring vad du ska tänka på när du skapar länkar på dina sidor.

Alla länkar ska ha tydlig länktext, besökaren ska kunna förutse vad som händer när man klickar på länken.

Lägg inte in synliga hela URL:er på sidan, utan använd länktext. Om du till exempel vill länka till sidan om universitetets plan för ökad digital tillgänglighet, gör så här:

Stockholms universitets plan för ökad digital tillgänglighet

Gör inte så här:

https://medarbetare.su.se/vart-su/styrning/regelboken/kommunikation/plan-for-okad-digital-tillganglighet

Officiella webbriktlinjer

Sidan webbriktlinjer.se innehåller officiella riktlinjer för hur vi som jobbar inom offentlig sektor bör arbeta med webb. Där finns tydlig och bra information om hur du gör för att skriva tydliga länkar:

Webbriktlinjer.se: Skriv tydliga länkar

Länka inte till ordet "här"

Länka aldrig enbart till orden "här" eller "läs mer", för det är inte tydligt. Ordet "här" tar också upp väldigt liten yta, och kan därför vara svårt att klicka på, exempelvis för den som har motoriska svårigheter eller som använder en liten skärm. Det är ytterligare ett skäl till varför vi aldrig ska länka till enbart "här".

Tänk också på att du oftast inte behöver skriva "klicka på länken" före en länk, för besökarna vet att man kan klicka på länkar. Av samma anledning är det inte heller nödvändigt att skriva "läs mer om ..." eller "gå till ..." i länktexten.

Länkar i brödtexten eller separat?

Vi rekommenderar att du samlar länkarna efter texten. Länkar direkt i den löpande texten kan vara distraherande eller störande för läsningen. Om du vill att besökarna ska läsa färdigt texten innan de klickar sig vidare är det bäst att ha länken nedanför textstycket.

E-postadresser

Om du länkar till en e-postadress är det viktigt att det framgår vem som är mottagare av e-postmeddelandet. Länktexten bör innehålla själva e-postadressen, så att det är tydligt för besökarna vad som händer om de följer länken.

Länkknapp

Länkknappar kan du använda vid så kallat call to action, det vill säga när du vill uppmana besökaren att göra något. (Exempelvis anmäla sig till något.)

Använd länkknapparna sparsamt, det är inte bra om alla länkar består av knappar.

Länklistor

Ibland kan det kännas som man behöver lägga in listor med länkar.
Men hur många användare kommer faktiskt använda dessa? Det är oftast bättre att lägga länken i anslutning till den text som handlar om den.

Senast uppdaterad: 2024-06-11

Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen